Miere de păliur

AREAL: Bazinul mediteraneean: Grecia, Italia

SPECII: Paliurus spina-christi

INTENSITATE ✦✦✦✦✦✦✦✧✧✧

CULOARE: Portocaliu

TEXTURĂ: Lichidă, vâscoasă. Cristalizează în timp.

MIROS / AROMĂ: Miros discret, aromă florală, puternică

Paliurus spina-christi (cu denumirea românească de păliur sau spinul-lui-Hristos) e o plantă care crește în tufe, în zone semiaride, din Maroc și până în Iran și Tadjikistan. E larg răspândită în bazinul mediteraneean. Numele Paliurus spina-christi e o referință la credința că din ramurile acestei plante a fost împletită coroana de spini pe care a purtat-o Isus în ziua răstignirii.

Mierea de păliur se produce în cantități mici, din cauză că tufele cresc în locuri greu accesibile, planta are flori micuțe, iar perioada de înflorire e scurtă, de numai două săptămâni. Provine în special din Grecia (Macedonia de Vest) și din Italia (Toscana).

E o miere vâscoasă, de culoare portocaliu închis, parfumată, cu o aromă medie. Cristalizează în timp și se deschide la culoare. Cea grecească are tendința de a cristaliza mai lent și e mai închisă la culoare, aproape maronie. Cea italiană cristalizează relativ rapid și e portocalie. Diferențele sunt date de flora conexă ce intră în compoziția acestui tip de miere.