Despre noi

Asociația TERRA MELLIS a fost înființată în anul 2020, de un grup de pasionați de miere – Ligia Soare, Dorina Oarga și Laurențiu Brătan. De-a lungul timpului, am frecventat diverse manifestări dedicate mierii (în special târguri apicole) din România. De asemenea, în numeroase călătorii am descoperit foarte multe tipuri de miere, din zone extrem de diverse geo-climatic: din Indochina până în Caraibe, din America de Sud până în Asia Centrală și din Cornul Africii până în Europa.

Pierduți în acest univers fascinant, am încercat să găsim informații despre tipurile de miere întâlnite și caracteristicile acestora, dar în cele mai multe cazuri am remarcat fie că informațiile găsite sunt extrem de sumare, fie că ele lipsesc complet. Iar de multe ori ele sunt contradictorii.

Nici la târgurile apicole lucrurile nu stau mai bine. Când cumperi un anumit tip de miere de la un producător, te aștepți ca informațiile oferite să fie la un anumit nivel profesionist. Experiențele ne-au demonstrat însă contrariul de foarte multe ori – mulți producători cunosc doar tipurile de miere pe care le produc și doar într-o oarecare măsură; și nu știu aproape nimic despre alte zone, alte țări… și cu atât mai puțin despre alte continente.

Prin urmare, primul nostru proiect a apărut ca urmare a unei nevoi: aceea de a găsi informații credibile, fundamentate și profesioniste despre cât mai multe tipuri de miere. Așa a apărut ideea înființării acestei enciclopedii a mierii online, care să identifice, inventarieze, documenteze și clasifice tipurile de miere existente – mai întâi din România, apoi din Europa, iar într-un final din toată lumea.

Astfel de enciclopedii / baze de date există (tipărite ori în format online) pentru alte alimente sau băuturi – brânză, cafea, condimente, vin, whisky. Așa că de ce nu ar exista și pentru miere?